Üdvözlünk az Exage kozmetikumok hivatalos weboldalán! Válogass kedvedre termékeink között!

Szakértői tanácsaink

Mivel segíthetjük a császármetszés utáni felépülésünket?

Mivel segíthetjük a császármetszés utáni felépülésünket?

TUDTAD, HOGY RENGETEGET TEHETSZ AZ EGÉSZSÉGEDÉRT, A SZÉP HEGEDÉRT ÉS CSINOS ALAKÉRT?

A szülés utáni másnaptól kórházi szerencsés esetben kórházi gyógytornász kezdi el segíteni az indirekt regenerációt, mely légzésünket, bizonyos testhelyzetekkel, sebre fektetett kezünkkel, a keringés javítását célzó apró mozdulatokkal arról gondoskodik, hogy a hasban, annak összes átvágott rétegében fokozzuk a keringést, azaz a cirkulációt. 

 

Pihenj! Bár a császármetszés rutin műtétnek számít, mégis nagy műtét. A szervezetednek ki kell pihennie a szülést magát, és Neked el kell viselned a hormonrendszer nagyfokú átalakulását mind testben, mind lélekben. Ez fizikai megterhelést, energiafelhasználást jelent, és sokszor lelki hullámvasutat. Könnyebb jól átvészelni ezt az időszakot, ha tudatában vagy ezeknek a változásoknak és pihenve időt hagysz magadnak és energiát spórolsz a testednek, hogy mielőbb regenerálódni tudjon! Ha megszervezitek, hogy legyen segítséged az újszülött mellett, ezzel nem csak magadnak teszel jót, hanem a babádnak, a nagyobb tesóknak és a párodnak is. 

Fogyassz minél több rostot és igyál sok folyadékot! Az emésztőrendszer működését serkented vele, ami kedvez a könnyebb székletűrítésnek és a salakanyagok távozásának. Ma már sokféle anyatej termelődést serkentő teát instant és filteres módon, vagy más italokat dobozos formában vásárolhatunk. Ezek nem csak hasznosak, hanem legtöbbször finomak is, így fogyasztásuk kifejezetten változatosságot hozhat az étrendünkbe.

Tartsd tisztán a sebet, cseréld a kötéseket rendszeresen! Amíg be nem gyógyul a seb, érdemes valamilyen puha kötést tenni a seb és a ruhád közé, mely enyhíti a dörzsölődést. Ugyanakkor fontos, hogy ne legyen bekötve a császáros seb egész nap. A gyógyuláshoz arra is szükség van, hogy friss levegő érje. Erre kifejezetten alkalmas az az időszak például, mikor lágylézerrel kezeled a sebedet.

A hegek kezelésének, gyógyításának, a komplikációk elkerülésének leghatékonyabb módja és a legszebb gyógyult eredmények záloga a lágylézerek otthoni használata. Az EXAGE Safe Laser lágylézer készüket a bőrre helyezve pontonként 3-4 percig tartva nem csak a bőrt, hanem az alatta lévő összes szövetet kezeljük mellékhatások nélkül 6-8cm mélységben. A fájdalom-és gyulladáscsökkentő lézerfény is javítja a keringést, elősegíti a toxinok kiürülését, a sejteket olyan energiával látja el, mellyel nagyon gyors önregenerációra képesek. Új hajszálerek épülnek ki, javulnak és újraépülnek az idegsejtek közötti kapcsolódások. A lézerterápia serkenti a fibroblasztok termelődését is, melyek szükséges építőelemei a kollagén termelésnek. A kollagén az a lényeges fehérje, mely elengedhetetlen a régi szövetek megújulásához, illetve a sérült szövetek gyógyulásához. A kezelés gyors, kényelmes és fájdalommentes. Akár évekkel korábbi császármetszéses hegek állapotán is képes javítani a szövetek újrastruktúrálásával. Az EXAGE lágylézer készüléke a Mini-Manó Babáruházban bérelhető és a weboldalon meg is vásárolható.

A hegmasszázs is segítséget jelent a szép gyógyulásban. Az Interneten gyógytornászt is találhatnak az anyukák, akik oktatóanyagokban magyarázzák el a masszázs módjait és lépéseit.

Hazatérés után fokozatosan kezdhetjük el a medencefenék és a mély hasizmok regenerációját speciális tornákkal. Ma már több olyan fórum és csoport található az Interneten, ahol szakosodott gyógytornászok magyarázzák el a szülés óta eltelt időt és esetleges komplikációkat figyelembe véve az egyes gyakorlatokat. Napi 5-15 perc idő ráfordítása elegendő, hogy mindent megtegyünk a gyulladások és ebből származó összenövések elkerülésére. Mikor kisbabánkkal már kimehetünk a szabad levegőre, a könnyed, azaz nem megerőltető séták is segítenek szerveinknek a gyógyulásban.

A hat hetes szülészet-nőgyógyászati vizsgálatnak nem része az izmok és a mozgásrendszer vizsgálata.

Ha nagyon tudatosak vagyunk és lehetőségünk van a lehető legtöbbet megtenni magunkért, keressünk fel kifejezetten medencefenékre specializálódott gyógytornászt, aki feltudja mérni a hasizok lehetséges szétnyílásának mértékét, a core izomzat erősségét, a medencefenék izmainak (hüvelyen belüli kézi és műszeres vizsgálat) szorítóerejét, sérüléseit, süllyedéseket, tónusát, akár a gerincmozgásterjedelmét, a fájdalmas testrészek izom- és ízületi vizsgálatát, majd ennek megfelelően állítja össze otthonra a fokozatosan nehezülő gyakorlatokat.

Futás, biciklizés, súlyok emelése, mélyguggolás, plank, hasprés, ugrálás leghamarabb a szülést követő 3. hónap után végezhető. Ha ezt nem tartjuk be, a fellazult kötőszövetek miatt komoly kismedencei problémák merülhetnek fel.